Η ΒΑΣΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ
ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΜΑΣ

Τα φυτά έχουν τέσσερις βασικές ανάγκες επιβίωσης: το νερό, τον αέρα, το φως και το εδαφος/χωμα που προστατευει τις ρίζες τους και παραλληλα τα τρέφει.

Νερό: Οι ρίζες απορροφούν το νερό που είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των φυτών, από το χώμα μεταξύ των σωματιδίων που αυτό περιέχει. Εάν το μείγμα χώματος είναι πολύ στεγνό, δεν μπορούν να τραβήξουν αρκετά. Εάν είναι πολύ υγρό και βρεγμένο, δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά. Μερικές φορές οι ρίζες του φυτού μας μπορεί να μαλακώσουν πολύ, να σαπίσουν και να καταρρεύσουν κάτω από το βάρος του νερού που δεν στραγγίζει. Για αυτό είναι απαραίτητο να έχουμε όλα τα σωστά συστατικά συγκράτησης και αποστράγγισης νερού για να εξισορροπούν αυτές τις απαιτήσεις, στο μείγμα μιας γλάστρας.

Αέρας: Οι ζωντανές ρίζες χρειάζονται οξυγόνο και άφθονο χώρο για να αναπτυχθούν μέσα στο χώμα. Για αυτό, στο μείγμα χώματος που έχουμε στην γλάστρα, χρειάζεται να προσθέτουμε συστατικά που θα το αφρατέψουν και θα το ελαφρύνουν, επιτρέποντας στο νερό να στραγγίξει και στις ρίζες να αναπνέουν.

Τροφή: Ο ήλιος είναι απαραίτητος για την επιβίωση των φυτών καθως χρησιμοποιείται για την φωτοσύνθεση και την παραγωγή οξυγόνου και οργανικών υλικών. Η ποσότητα του φωτός που δέχεται ενα φυτό καθορίζει την σωστή ανάπτυξη του. Η μόνιμη έκθεση σε άμεσο ηλιακό φώς προκαλεί εγκαύματα στα φύλλα των φυτών .Το ιδανικό φώς για την σωστή ανάπτυξη φυτών εσωτερικού χώρου ειναι το έμμεσο φως, ωστόσο υπάρχουν και κάποια που αντέχουν και σε πιο σκιερά μέρη.

Έδαφος / Χώμα: Το εδαφικό μείγμα που θα χρειαστεί ένα φυτό πρέπει να εξασφαλίζει τον καλό αερισμό του ριζικού συστήματος, την κάλη αποστράγγιση και τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο πολλές φορές τα φυτά χρειάζονται περισσότερα θρεπτικά συστατικά για την κάλυψη των αναγκών τους. Η προσθήκη λιπάσματος βοηθάει το χώμα να αναπληρώσει τα στοιχεία που απορροφήθηκαν απο το φυτο. Έτσι τα φυτά διατηρούνται υγιή και δυνατά.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
& ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
ΓΙΑ ΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ
ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΜΑΣ

Πόσο συχνά πρέπει να ποτίζονται τα φυτά; Ιδανικά τα φυτά μας ποτίζονται μία ή δύο φορές την εβδομάδα, χρησιμοποιώντας αρκετό νερό για να υγράνετε καλά το έδαφος. Η επιφάνεια του εδάφους ψηλά στην γλάστρα μας μπορεί να στεγνώσει μεταξύ των ποτισμών, ωστόσο το χώμα στο κάτω μέρος καλό είναι να παραμένει υγρό.

Στο σπίτι μου δεν έχω πολύ φως, ποιο φυτό προτείνετε; Τα αγαπημένα μας για χαμηλό φωτισμό είναι τα Sansevierias και το φυτό ZZ. Αντέχουν και σε σκιερά σημεία του σπιτιού και είναι επίσης αρκετά εύκολη η συντήρηση τους. Εάν έχετε μέτριο φως, θα προτείναμε να δοκιμάσετε ένα Epipremnum ή κάποιο από τα είδη Aglaonema.

Πώς μπορώ να ξέρω τι είδους φως έχω στο σπίτι μου; Τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου θέλουν έντονο, έμμεσο φως, το οποίο είναι διαφορετικό από τον άμεσο ήλιο. Ο άμεσος ήλιος σημαίνει ότι ο ήλιος είναι ορατός στον ουρανό μέσα από το παράθυρο. Το έντονο έμμεσο φως είναι φιλτραρισμένο φως που είναι φωτεινό και είναι συνήθως το είδος φωτός που θα βρείτε ακριβώς κοντά σε ένα παράθυρο ή φεγγίτη, ανάλογα με την κατεύθυνση που βλέπει το παράθυρό σας και τι εμποδίζει τη θέα. Όσο πιο μακριά από το παράθυρο, τόσο χαμηλότερο γίνεται το φως.

Πότε μεταφέρω τα φυτά μου σε νέα γλάστρα; Τα φυτά συνήθως χρειάζονται μεταφύτευση κάθε 12 έως 18 μήνες, ανάλογα με το πόσο γρήγορα αναπτύσσονται. Πολλές φορές ένα φυτό μας, μπορεί να παραμείνει στην ίδια γλάστρα για χρόνια, ωστόσο θα χρειαστεί αναπλήρωση του χώματος. Η άνοιξη, πριν από την έναρξη της αναπτυξιακής περιόδου, είναι συνήθως η καλύτερη περίοδος για να μεταμφυτεύσετε τα φυτά εσωτερικού χώρου.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΜΑΣ

Τα φυτά για να ευδοκιμήσουν, χρειάζονται σωστή διαχείριση και φροντίδα. Εμείς μέσα από αυτήν την ενότητα θα σας βοηθήσουμε να διαγνώσετε, να προλάβετε και να θεραπεύσετε τις πιο κοινές ασθένειες των φυτών! Αρχικός κανόνας: διαχωρίστε τα από τα υγιή φυτά σας για να μην εξαπλωθούν οι ασθένειες.
1. Ψευδόκοκκος:
Μικρά ασαφή λευκά έντομα που μοιάζουν με χνούδι από βαμβάκι.

Πρόληψη: Προσπαθήστε να ελέγχετε κάθε εβδομάδα τα φυτά σας και τα φυλλώματα τους. Ο ψευδόκοκκος εμφανίζονται συχνά όταν ο αέρας είναι πολύ ξηρός - τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα, όταν η θέρμανση είναι ενεργοποιημένη. Πολύ συνηθισμένο σε φύκους, κάκτους και παχύφυτα.

Θεραπεία: Μόλις εντοπίσετε ψευδόκοκκο, ξεκινήστε αμέσως θεραπεία γιατί μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα. Ένας απλός τρόπος είναι να αφαιρέσετε τα ζωύφια με βαμβακερές μπατονέτες (ή μια παλιά οδοντόβουρτσα) εμποτισμένη με οινόπνευμα ή απορρυπαντικό. Φροντίστε να ξεπλύνετε όλα τα φύλλα με νερό στη συνέχεια (καλύψτε το χώμα με πλαστικό ενώ το κάνετε αυτό).
2. Μελίγκρα:
Η μελίγκρα έχει πολλά διαφορετικά σχήματα και χρώματα, μπορεί να είναι καφέ, πράσινη, πορτοκαλί, κόκκινη... Τα ζωύφια αυτά αφήνουν επίσης μια κολλώδη ουσία στα φύλλα.

Πρόληψη: Η μελίγκρα εμφανίζεται συνήθως σε εξωτερικούς χώρους, αλλά μπορεί εύκολα να εισέλθει και στις γλάστρες μέσα στο σπίτι, κολλώντας στα ρούχα μας ή μέσα από τα ανοιχτά παράθυρα. Εάν παρατηρήσετε ότι τα φυτά εξωτερικού χώρου σας έχουν μολυνθεί, είναι καλύτερο να κρατάτε τα παράθυρά σας κλειστά μέχρι τη θεραπεία τους.

Θεραπεία: Εάν παρατηρήσετε μελίγκρα στα φυτά σας, κάντε ένα καλό ντους στο φυτό σας με μείγμα πράσινου σαπουνιού για να ξεπλύνετε όλα τα ζωύφια. Συνιστάται επίσης να κόψετε τα προσβεβλημένα φύλλα.
3. Τετράνυχος:
Ο τετράνυχος είναι μικροσκοπικές αράχνες που αφήνουν πολύ λεπτούς ιστούς στα φύλλα και τους μίσχους του φυτού σας. Τα φύλλα συχνά φαίνονται παραμορφωμένα, κατσαρά ή αλλάζουν χρώμα.

Πρόληψη: Κάντε συχνά έλεγχο στα φυτά σας για να εντοπίσετε τα ζωύφια. Τα ευνοεί και αυτά ο πολύ ξηρός αέρας. Πολύ συνηθισμένο σε Calathea & Alocasia.

Θεραπεία: Κάντε ένα καλό ντους στο φυτό σας για να ξεπλύνετε όλα τα ζωύφια. Σκουπίστε τα φύλλα με ένα υγρό πανί και σαπούνι (καλύψτε το χώμα με πλαστικό ενώ το κάνετε αυτό). Συνιστάται επίσης να κόψετε τα πιο επηρεασμένα φύλλα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΦΥΤΑ & Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥΣ

MONSTERA

monstera minu athens

ALOCASIA

Alocasia Minu Athens

CALATHEA

Calathea Minu Athens

FICUS

Ficus Minu Athens